Istoria berii

This entry was posted on Saturday, March 26th, 2011 at 4:50 pm and is filed under Poftim Cultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Istoria berii”

  1. November 2nd, 2012 at 4:40 pm

    Traian Popescu says:

    Berea Bock isi trage numele de la orasul hanseatic Einbeck din Germania de Nord. In Evul Mediul berea din Einbeck era o bere de lux, care datorita continutului ridicat de alcool se putea conserva mai mult timp, calitate care permitea exportul acesteia pana in Bavaria si chiar peste Alpi in Nordul Italiei (transportata cu caruta in butoaie de lemn). Bavarezii nu lasa sa treaca multa vreme si fierb la München incepand cu anul 1614 „Ainpöckisch Bier“(Einbecker Bier = berea din Einbeck), care in jargon mai tarziu se va chema pe scurt „Bockbier” (bere tap), denumire care s-a si pastrat pana in zilele noastre.
    Aceast sort de bere se exporta si chiar se fabrica incepand cu mijlocul secolului al XIX-lea si in fabricutele de bere construite preajma cazarmilor militare austro-ungare din Banat si Transilvania.
    Spre deosebire de berea normala bauta la “halba”, „berea tap” fiind o bere cu un continut de alcool mai ridicat se bea in pahare de capacitate mai mica. Consumatorul roman cerea “o bere tap” sau “un tap de bere” si berea dorita era servita normal in vasul ce corespundea acestei bauturi. In cele din urma in Romania se seveste „berea la tap”, iar de la berea tap se ajunge la paharul de bere (krigla) cu numele de „tap” cu o capacitate variabila intre 0,2 pana la 0,3 L.

Leave a Reply